Notícies
19/02/2019
L’Hospital General de Granollers participa en dos projectes europeus de seguretat cibernètica
Granollers, 19 de febrer de 2019.- Quan s'intercanvien dades de salut entre diferents hospitals o centres sanitaris, les dades poden quedar molt exposades a tercers. És per això que les organitzacions estan adoptant solucions de seguretat cibernètica, una problemàtica cada vegada més important en la carrera global per a la competitivitat econòmica en què la digitalització de les economies s'ha convertit en un factor clau. En aquest context, i mostra de l’aposta que té l’Hospital de Granollers per la recerca i la innovació, se li ha concedit la participació, juntament amb altres empreses i institucions d’àmbit europeu, en dos projectes europeus d’alt nivell: CUREX i SecureHospitals, ambdós emmarcats en el programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, que concentra gran part de les activitats de recerca i innovació per al període 2014-2020.
Projecte CUREX
Per tal de facilitar solucions que millorin els riscs d’atac informàtic en hospitals i centres de salut, la Unió Europea ha atorgat fons per a fundar un projecte interdisciplinari de recerca i innovació anomenat CUREX (seCUre and pRivate hEalth data eXchange). Un consorci europeu dirigit per la University of Piraeus Research Centre de Grècia, desenvoluparà durant els pròxims tres anys l’intercanvi de dades sanitàries de forma segura i privada.
El consorci CUREX desenvoluparà la seva estratègia amb tecnologies digitals com Big Data (dades massives), Internet of Things, blockchain (cadena de blocs: base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada), intel·ligència artificial i ciberseguretat, ja que ofereixen noves oportunitats per a transformar la salut.
CUREX treballarà per a la innovació a través de sis dimensions:
• lliurar eines per a avaluar els riscos de ciberseguretat i privacitat associats a l'intercanvi de dades de salut;
• oferir una eina de suport a la decisió per dissenyar les garanties òptimes de seguretat cibernètica i privadesa;
• oferir una plataforma basada en blockchain per a millorar la confiança en l’intercanvi de dades de salut;
• millorar la seguretat cibernètica en les organitzacions sanitàries;
• demostrar el valor de la plataforma CUREX mitjançant casos d'ús de prova de concepte;
• dur a terme anàlisis tecno-econòmics, comercials i legals, i proposar models de negoci i aplicació.
El desenvolupament tecnològic del projecte s’instal·larà en hospitals i centres de salut -com és el cas de l’Hospital General de Granollers-, proveint les funcionalitats necessàries per a realitzar transaccions de dades de forma segura. El consorci CUREX preveu un ecosistema en què aquesta transmissió segura de dades es recolzarà per l'avaluació contínua de riscos amb el suport de sistemes de seguretat cibernètica adaptable i les contramesures de privadesa.
Projecte SecureHospitals
La ciberdelinqüència recentment en comptes d'atacar només grans corporacions ha passat a atacar altres sectors, també al sector sanitari. Per a respondre a aquest repte, el projecte SecureHospitals pretén crear una comunitat online per a informar sobre amenaces, oportunitats i potenciar el nivell de conscienciació del personal als hospitals.
Per facilitar solucions perquè els professionals de la salut siguin més conscients de com millorar la seguretat informàtica als hospitals i centres de salut, la Unió Europea ha finançat aquest projecte interdisciplinari de recerca i innovació. Es tracta d’un consorci europeu dirigit per la companyia INTERSPREAD d'Àustria, per desenvolupar, durant els pròxims dos anys, iniciatives de sensibilització en seguretat informàtica per als hospitals d'Europa per millorar la preparació i trobar solucions comuns contra les ciberamenaces a les dades del pacient.
L’objectiu principal és impulsar iniciatives innovadores pel personal sobre seguretat cibernètica i establir les prioritats per a futures actualitzacions, creant una gran comunitat de participants que comparteixin i obtinguin la informació. La primera etapa del projecte inclou el desenvolupament d'un entorn online que ofereix eines d'informació gratuïtes. L’Hospital General de Granollers és un dels centres en què que es desenvoluparà aquesta nova tecnologia.
SecureHospitals treballarà per a la innovació a través de tres dimensions:
• augmentar la conscienciació entre els responsables de presa de decisions i els professionals de les TIC als hospitals i centres assistencials d'Europa;
• agrupar tota la informació existent sobre seguretat cibernètica en hospitals;
• i difondre la informació a mida pels diferents professionals sanitaris.
“És un pas més per a fomentar la recerca i la innovació en el nostre hospital. Valorem molt positivament la nostra participació en el programa marc de recerca de la Unió Europea H2020, i donades les taxes d’èxit, estem molt satisfets amb els quatre projectes europeus en els quals l’Hospital ha participat en els últims anys” explica la Dra. Diana Navarro, cap de Recerca i Innovació de l’Hospital General de Granollers.
Per a més informació:
• Projecte CUREX: www.curex-project.eu
• Projecte SecureHospitals: https://project.securehospitals.eu