Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

4/03/2022

L’Hospital General de Granollers realitza cirurgia bariàtrica per tractar l’obesitat mòrbida

4 de març, Dia Mundial de l’Obesitat

Aquesta ampliació de la cartera de serveis evita les derivacions a altres hospitals

Granollers, 4 de març de 2022.- Segons les recomanacions científiques basades en estudis totalment contrastats, es recomana una operació d’obesitat (cirurgia bariàtrica) en tots els pacients amb IMC major de 40 i pacients amb IMC entre 35 i 39 que pateixin síndrome metabòlica (diabetis de l’adult, hipertensió, hiperlipèmia, hiperuricèmia) o patologies importants que l’obesitat agreuja la seva evolució o pronòstic de forma rellevant (osteoartritis, patologia pulmonar o cardíaca, accidents vasculars cerebrals, apnea del son, malalties reumàtiques). La cartera de serveis de l’Hospital General de Granollers s’amplia amb aquesta intervenció, evitant les derivacions de pacients a altres centres hospitalaris.

Aquesta cirurgia implica fer canvis al sistema digestiu per ajudar a perdre pes. S’aplica quan la dieta i l'exercici no han funcionat o quan hi ha problemes rellevants de salut a causa del pes. Algunes intervencions limiten la quantitat que es pot menjar; altres, funcionen reduint la capacitat del cos per absorbir els nutrients.

A l’Hospital s’ofereix la possibilitat de tractar als pacients amb cirurgia bariàtrica, aplicant les dues tècniques més freqüentment realitzades a escala mundial: el bypass gàstric en Y de Roux (procediment quirúrgic per a la pèrdua de pes que implica la reducció de l’estómac i canvis a l’intestí prim per disminuir la capacitat d’absorció dels aliments), i la gastrectomia vertical (intervenció també anomenada gastrectomia tubular, sleeve o màniga gàstrica), tècnica que consisteix a reduir la mida de l’estómac, quedant la part útil com a tub o màniga estret i llarg, extirpant l’altra banda.

Treball multidisciplinar

El pacient és derivat per valorar si és candidat a cirurgia bariàtrica des d’atenció primària (o d’altres serveis de l’hospital) al servei d’endocrinologia, on es visita primer amb l’endocrinòleg/a. Després, tots els pacients candidats han de fer el taller d’educació sanitària per obesitat impartit pels nostres dietistes, amb la idea que aprenguin uns hàbits de vida saludables d’alimentació. Així mateix, han de fer un seguiment posterior per iniciar una dieta abans de la intervenció, per minimitzar els riscos quirúrgics i perdre pes abans, si és possible.

L’endocrinòleg/a demana totes les proves i visites necessàries per a la cirurgia, però és l’equip multidisciplinar de professionals els que valoren la idoneïtat del pacient per a la intervenció quirúrgica. Aquest equip està format per endocrinologia, dietistes, cirurgia gastrointestinal, psiquiatria i psicologia, pneumologia, digestiu, anestèsia i reanimació i altres serveis, depenent del quadre mèdic del pacient.

Després de la intervenció, el pacient continua el seguiment complet amb els endocrinòlegs i les dietistes-nutricionistes del servei. S’avalua periòdicament l’estat nutricional mitjançant antropometria i proves (pes, IMC, perímetres corporals i anàlisi de sang, etc.) i les dietistes adapten la seva alimentació progressivament. Els endocrinòlegs modifiquen si cal la medicació habitual del pacient, controlen les constants bioquímiques i pauten la suplementació (vitamines, minerals i proteïnes) necessària per aconseguir un estat òptim en el pacient.

“És rellevant destacar que no es tracta d’una cirurgia estètica” explica la Dra. Esther Nve, cirurgiana general i de l'aparell digestiu en la Unitat de Cirurgia Gàstrica de l'Hospital. “El sobrepès implica una disminució dels anys de vida, major incidència de càncer, mort precoç i diverses comorbiditats (diabetis, hipertensió, problemes cardiovasculars i cerebrals, etc.). Aquesta cirurgia va encaminada al control del pes, però sobretot al control d’aquestes malalties associades. Quan s’indica és perquè hi ha una valoració consensuada de diversos especialistes”.

En el primer any d’implementació d’aquesta intervenció, l’Hospital General de Granollers ha realitzat una trentena de cirurgies, i s’estima un creixement progressiu basant-se en resultats.

Pujar