ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Wed, 04 May 2022 16:44:16 +0200 Wed, 04 May 2022 16:44:16 +0200 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://fphag.org L’Hospital General de Granollers torna a obrir la seva entrada principal Granollers, 3 de maig de 2022 – Després de les obres que s'han dut a terme, demà 4 de maig, l'Hospital General de Granollers reobrirà la porta principal del centre que dona accés a l'àrea d'hospitalització.

El projecte està emmarcat en les obres de la nova UCI que han permès reformar i ampliar l'espai que ara disposa de 584 m². El nou hall compta amb una recepció, una sala d'espera, vestíbul, despatxos de treball, un espai de silenci i reflexió, una àrea de descans i els despatxos d'atenció al pacient que s'obriran en el decurs de les pròximes setmanes.

Amb la reforma del hall s'ha iniciat un projecte d'humanització dels espais implementant una nova guia d'estil, tant en les superfícies ja existents com en les de nova creació, amb l'objectiu de crear entorns més agradables i confortables per a les persones que accedeixen al centre. Per dur a terme el projecte, l'Hospital ha comptat amb la participació de l'estudi d'interiorisme Arc Disseny de Barcelona.

La nova guia d'estil té com a finalitat condicionar els espais per tal d'adaptar-los a un hospital de nova generació, treballats des de tres principis: la transparència, la proximitat als usuaris del centre sanitari i la millora de la confortabilitat, creant espais càlids, més accessibles i que convidin a l'optimisme. Els nous espais busquen despertar sensacions positives en un entorn amable i familiar.

]]>
Wed, 04 May 2022 16:44:16 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/292/lhospital-general-de-granollers-torna-a-obrir-la-seva-entrada-principal http://fphag.org/comunicacio/noticies/292
La Fundació Privada Hospital Asil de Granollers rep el premi Avedis Donabedian al millor projecte de millora de la qualitat en l’àmbit sociosanitari Granollers, 21 d’abril de 2022.- La Fundació Avedis Donabedian ha guardonat el projecte GERICOM de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (FPHAG) amb el premi patrocinat per La Unió, com a projecte de millora de la qualitat a l’àmbit sociosanitari i d’atenció a la dependència.

El guardó va ser lliurat ahir en una cerimònia a l’Auditori Axa de Barcelona presidida pel conseller de Salut, Josep Ma Argimon. Aquests premis tenen per objectiu reconèixer aquelles persones i institucions que han contribuït a la millora de la qualitat assistencial en l’àmbit nacional i internacional.

El Projecte GERICOM

Durant els darrers 10 anys, l'abordatge del pacient crònic complex de perfil geriàtric del Vallès Oriental s'ha fonamentat en l'atenció sota el règim de l'Hospital de Dia de Geriatria. Un dispositiu d'atenció hospitalària que va resultar ser innovador i resolutiu, fins i tot considerat com a referent d’atenció al pacient crònic complex. Aquest sistema d’atenció va aconseguir disminuir les descompensacions, consultes a urgències i hospitalitzacions d’aquests pacients, així com la millora de la seva qualitat de vida auto percebuda.

Amb l’emergència sanitària causada per la Covid-19 s’ha posat en relleu les mancances d'una organització fonamentada en l'atenció fragmentada i centralitzada a nivell hospitalari del pacient crònic complex, i ha demostrat les virtuts d'una atenció integral ambulatòria capaç de coordinar-ne els diferents nivells assistencials i especialistes implicats en l’atenció dels pacients geriàtrics crònics complexos. També ha acusat la fragilitat del sistema sanitari per atendre aquests pacients aïllats de forma abrupta, allunyats de l'atenció especialitzada, i de ser valorats de manera integral o de rebre el tractament més indicat.

En aquesta context, des de la FPHAG s'aposta per la transformació i evolució de l'Hospital de Dia Geriàtric cap a una proposta innovadora creant un nou dispositiu pilot anomenat GERICOM, acrònim de Geriatria a la Comunitat, d'atenció aguda al pacient geriàtric crònic i complex al domicili.

El GERICOM realitza l'atenció integral domiciliària, en coordinació amb l'Atenció Primària (AP), des de l'Hospital de Dia Geriàtric de la FPHAG del pacient crònic complex de geriatria. El projecte té com a objectius donar resposta a les noves necessitats d’aquests pacients, oferir una intervenció d’abordatge integral ambulatòria coordinada amb l’AP i obtenir resultats similars o superiors al model clàssic de l’Hospital de Dia Geriàtric.

Aquest programa està integrat per un geriatre i una infermera especialista en geriatria, conjuntament amb la xarxa d'infermeres gestores i metges d'atenció primària, amb l'objectiu de respondre a les diferents necessitats d'aquest complex grup poblacional de forma ambulatòria, realitzant primeres valoracions, seguiments clínics, abordatges diagnosticoterapèutics i coordinant ingressos programats o intervencions puntuals a l'Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic.

Durant el 2021 es va dur a terme la prova pilot del projecte. Es van incloure 198 pacients amb edats entre els 87 i 95 anys, amb un alt grau de fragilitat i amb patologies diverses com la insuficiència cardíaca descompensada, dolor mal controlat, trastorns del conducte, anèmia o infeccions. Durant aquest període es van fer 765 visites presencials, una mitjana de 3 visites per pacient, i 830 atencions telefòniques.

El 2050, a Espanya, més del 41,9% de la població serà més gran de seixanta anys. Això és un repte actual i de futur per al sistema sanitari nacional, donat que actualment ja consumeix un 80% dels recursos sanitaris públics, i és una problemàtica comuna a molts altres països. En particular, el pacient crònic complex representa al voltant del 4%-8% de la població espanyola, més d'1.000.000 de persones. La creació de models híbrids per a l'atenció d'aquests pacients ha de permetre assolir uns resultats òptims i adequats per ells i les seves famílies, així com gestionar eficientment els recursos sanitaris.

]]>
Fri, 22 Apr 2022 09:15:14 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/291/la-fundacio-privada-hospital-asil-de-granollers-rep-el-premi-avedis-donabedian-al-millor-projecte-de-millora-de-la-qualitat-en-lambit-sociosanitari http://fphag.org/comunicacio/noticies/291
L’Hospital General de Granollers realitza amb èxit la primera intervenció gastroenteroanastomosi endoscòpica ·La tècnica, considerada una de les més exigents i complexes en el món de l’endoscòpia digestiva, fa tan sols 5 anys que està descrita.

·   A Catalunya s’han realitzat una dotzena de casos, i l’Hospital General de Granollers ha estat el sisè centre català on s’ha dut a terme.


Granollers, 12 d'abril de 2022.- L'equip de digestologia de l'Hospital General de Granollers, per primera vegada al Vallès Oriental, ha dut a terme amb èxit una intervenció de gastroenteroanastomosi guiada per ecoendoscòpia.

El procediment, que només s'ha realitzat a Catalunya en una dotzena de casos, ha estat possible gràcies al treball multidisciplinari i coordinat dels equips de Digestiu, Anestèsia, Cirurgia, Oncologia i Infermeria de l'Hospital General de Granollers, així com el del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Sant Celoni on estava ingressada inicialment la pacient.

Aquesta tècnica, innovadora i d’alta complexitat, consisteix a realitzar una unió artificial entre l’estómac i una nansa intestinal, col·locant una pròtesi en forma de “diàbolo”, sobrepassant d’aquesta manera l’estretament tumoral del tub digestiu a través de la nova via artificial creada, en pacients diagnosticats de càncers abdominals avançats, sobretot pancreàtics.

Aquests pacients poden patir un estretament i tancament del tub digestiu a causa de l’evolució de la malaltia oncològica, provocant que la ingesta oral no sigui tolerada degut a l’incorrecte funcionament del tracte gastrointestinal, i és necessària l’alimentació per via venosa, parenteral. Amb la intervenció es restableix la normalitat del trànsit intestinal permetent l’alimentació de nou per via oral a la persona. La tècnica es realitza per mitjà de la introducció d’un ecoendoscopi a través de la cavitat oral del pacient com a orifici natural per a realitzar el procediment, sense requerir una intervenció quirúrgica abdominal.

La tècnica és considerada una de les més complexes i exigents dins del món de l'endoscòpia digestiva i requereix una exhaustiva formació, coneixements tècnics i habilitats endoscòpiques per a dur-la a terme. L'any 2019 es va realitzar el primer cas a Catalunya, a l'Hospital Universitari de Bellvitge com a centre pioner en endoscòpia avançada-intervencionista. Els darrers mesos han implementat la tècnica l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital del Mar i l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, havent-se dut a terme en total una dotzena de casos a Catalunya. Granollers ha estat el sisè centre català en dur-la a terme.

Projecte de la nova Unitat de l’Aparell Digestiu

El setembre de 2020 s'inicià el projecte de renovació de la Unitat de l'Aparell Digestiu de l'Hospital General de Granollers, tot incorporant nous professionals i noves tècniques com són l'ecoendoscòpia, que ha permès dur a terme la gastroenteroanastomosi, la càpsula endoscòpica biodegradable, o el test de sang oculta en femta quantitatiu. A part de l'àmbit de l'endoscòpia digestiva, també s'ha reforçat l'atenció d'una patologia altament complexa com són els pacients amb diagnòstic de malaltia inflamatòria intestinal. Així com s'han enfortit les relacions amb els centres assistencials de la comarca: l'Atenció Primària i els Hospitals de Mollet i Sant Celoni, tot vetllant per un treball en xarxa i intentant d'oferir una atenció de qualitat i propera als pacients amb patologia digestiva del territori.

La implementació de noves tècniques, l'ampliació de la cartera de serveis i l'aposta per aportar coneixement i innovació al territori, forma part de la línia estratègica de l'Hospital General de Granollers per a potenciar i millorar l'assistència en salut oferta a la població.

]]>
Wed, 13 Apr 2022 11:18:51 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/290/lhospital-general-de-granollers-realitza-amb-exit-la-primera-intervencio-gastroenteroanastomosi-endoscopica http://fphag.org/comunicacio/noticies/290
L’Hospital estalvia un 15% del consum energètic amb la instal·lació de 3.000 plaques fotovoltaiques El centre avança en l’autoconsum i reforça el seu compromís ecològic

Granollers, 14 de març de 2022.- L’Hospital General de Granollers disposa d’una instal·lació solar fotovoltaica sense excedents de 800 kWn (potència nominal), instal·lada damunt de les pèrgoles de l’aparcament. Els 2.982 panells de 325 Wp (watt pic) que ocupen quasi 5.000 m2, tenen una producció anual estimada 1.145.830 kW/any. Amb aquesta iniciativa es genera energia neta i renovable, que s’utilitza al mateix centre per autoconsum i estalvi energètic.

El projecte, treballat amb l’empresa Estabanell Energia de Granollers, es va posar en funcionament fa dos anys (el 5 de març de 2020). La inversió feta per l’Hospital ha estat de 906.416,49 € per a la instal·lació de tot el sistema i s’estima que quedarà amortitzada en els propers 8 anys.

Aquesta acció és una aposta de l'organització a favor de les energies renovables, l'estalvi energètic i la sostenibilitat per a esdevenir un hospital sostenible i realitzar polítiques de protecció mediambiental, un dels eixos estratègics del Programa Estratègic de Responsabilitat Social Corporativa de l’Hospital.

La xifra: amb aquesta instal·lació suposa un estalvi anual d’emissions contaminants a l’atmosfera 717,29 Tones de CO₂. Es redueixen emissions de gasos d'efecte hivernacle i disminueix la dependència energètica

Compromís amb la sostenibilitat


L’Hospital General de Granollers, conscient de la importància de la preservació del medi ambient i de les repercussions que les seves activitats poden tenir sobre el medi ambient i sobre la salut, assumeix la responsabilitat de ser una organització respectuosa amb el medi ambient des de la que es desenvolupen o potencien entorns saludables, d’acord amb la normativa existent aplicable en aquesta matèria.
En el marc de la seva Responsabilitat Social Corporativa, s’ha compromès a disminuir els riscos i els impactes ambientals de l’activitat sanitària, amb la monitorització i disminució en l’ús de l’energia, prevenir la contaminació i promoure un desenvolupament sostenible.


Les accions mediambientals es treballen de manera multidisciplinar, amb la implicació directa del Departament d’Infraestructures i Manteniment, Serveis Generals, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals, la Direcció de Persones i altres serveis o unitats que els hi donen suport per tal d’assolir els objectius marcats dins del Pla Mediambiental de la institució.

En xifres

Instal·lació solar fotovoltaica
Potència nominal: 800 kWn
Potència pic: 969,15 kWp
Nombre de plaques: 2.982 panells de 325 Wp
Superfície d’ús: 4.981,03 m2
Superfície de captació: 4.921,41 m²
Producció anual estimada: 1.145.830 kW/any
Cost instal·lació: 906.416,49 €
Posada en funcionament: 5/3/2020
Previsió amortització: 10 anys
Vida útil de la instal·lació: 25 anys

]]>
Mon, 14 Mar 2022 13:32:12 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/289/lhospital-estalvia-un-15-del-consum-energetic-amb-la-instal%c2%b7lacio-de-3000-plaques-fotovoltaiques http://fphag.org/comunicacio/noticies/289
L’Hospital General de Granollers realitza cirurgia bariàtrica per tractar l’obesitat mòrbida 4 de març, Dia Mundial de l’Obesitat

Aquesta ampliació de la cartera de serveis evita les derivacions a altres hospitals

Granollers, 4 de març de 2022.- Segons les recomanacions científiques basades en estudis totalment contrastats, es recomana una operació d’obesitat (cirurgia bariàtrica) en tots els pacients amb IMC major de 40 i pacients amb IMC entre 35 i 39 que pateixin síndrome metabòlica (diabetis de l’adult, hipertensió, hiperlipèmia, hiperuricèmia) o patologies importants que l’obesitat agreuja la seva evolució o pronòstic de forma rellevant (osteoartritis, patologia pulmonar o cardíaca, accidents vasculars cerebrals, apnea del son, malalties reumàtiques). La cartera de serveis de l’Hospital General de Granollers s’amplia amb aquesta intervenció, evitant les derivacions de pacients a altres centres hospitalaris.

Aquesta cirurgia implica fer canvis al sistema digestiu per ajudar a perdre pes. S’aplica quan la dieta i l'exercici no han funcionat o quan hi ha problemes rellevants de salut a causa del pes. Algunes intervencions limiten la quantitat que es pot menjar; altres, funcionen reduint la capacitat del cos per absorbir els nutrients.

A l’Hospital s’ofereix la possibilitat de tractar als pacients amb cirurgia bariàtrica, aplicant les dues tècniques més freqüentment realitzades a escala mundial: el bypass gàstric en Y de Roux (procediment quirúrgic per a la pèrdua de pes que implica la reducció de l’estómac i canvis a l’intestí prim per disminuir la capacitat d’absorció dels aliments), i la gastrectomia vertical (intervenció també anomenada gastrectomia tubular, sleeve o màniga gàstrica), tècnica que consisteix a reduir la mida de l’estómac, quedant la part útil com a tub o màniga estret i llarg, extirpant l’altra banda.

Treball multidisciplinar

El pacient és derivat per valorar si és candidat a cirurgia bariàtrica des d’atenció primària (o d’altres serveis de l’hospital) al servei d’endocrinologia, on es visita primer amb l’endocrinòleg/a. Després, tots els pacients candidats han de fer el taller d’educació sanitària per obesitat impartit pels nostres dietistes, amb la idea que aprenguin uns hàbits de vida saludables d’alimentació. Així mateix, han de fer un seguiment posterior per iniciar una dieta abans de la intervenció, per minimitzar els riscos quirúrgics i perdre pes abans, si és possible.

L’endocrinòleg/a demana totes les proves i visites necessàries per a la cirurgia, però és l’equip multidisciplinar de professionals els que valoren la idoneïtat del pacient per a la intervenció quirúrgica. Aquest equip està format per endocrinologia, dietistes, cirurgia gastrointestinal, psiquiatria i psicologia, pneumologia, digestiu, anestèsia i reanimació i altres serveis, depenent del quadre mèdic del pacient.

Després de la intervenció, el pacient continua el seguiment complet amb els endocrinòlegs i les dietistes-nutricionistes del servei. S’avalua periòdicament l’estat nutricional mitjançant antropometria i proves (pes, IMC, perímetres corporals i anàlisi de sang, etc.) i les dietistes adapten la seva alimentació progressivament. Els endocrinòlegs modifiquen si cal la medicació habitual del pacient, controlen les constants bioquímiques i pauten la suplementació (vitamines, minerals i proteïnes) necessària per aconseguir un estat òptim en el pacient.

“És rellevant destacar que no es tracta d’una cirurgia estètica” explica la Dra. Esther Nve, cirurgiana general i de l'aparell digestiu en la Unitat de Cirurgia Gàstrica de l'Hospital. “El sobrepès implica una disminució dels anys de vida, major incidència de càncer, mort precoç i diverses comorbiditats (diabetis, hipertensió, problemes cardiovasculars i cerebrals, etc.). Aquesta cirurgia va encaminada al control del pes, però sobretot al control d’aquestes malalties associades. Quan s’indica és perquè hi ha una valoració consensuada de diversos especialistes”.

En el primer any d’implementació d’aquesta intervenció, l’Hospital General de Granollers ha realitzat una trentena de cirurgies, i s’estima un creixement progressiu basant-se en resultats.

]]>
Fri, 04 Mar 2022 13:38:58 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/288/lhospital-general-de-granollers-realitza-cirurgia-bariatrica-per-tractar-lobesitat-morbida http://fphag.org/comunicacio/noticies/288