ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Mon, 01 Jul 2024 15:41:30 +0200 Mon, 01 Jul 2024 15:41:30 +0200 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://fphag.org L’Hospital General de Granollers millora el tractament de tumors cutanis amb la cirurgia microgràfica de Mohs L’Hospital General de Granollers, recentment, ha dut a terme amb èxit la primera cirurgia microgràfica de Mohs als quiròfans del Centre Salut Granollers. Aquesta tècnica està especialment dissenyada per a tractar tumors cutanis infiltrants de difícil tractament i requereix una estreta col·laboració entre el patòleg i el cirurgià dermatològic.


Granollers, 26 de juny de 2024.- L’Hospital General de Granollers, recentment, ha dut a terme amb èxit la primera cirurgia microgràfica de Mohs als quiròfans del Centre Salut Granollers. Aquesta tècnica està especialment dissenyada per a tractar tumors cutanis infiltrants de difícil tractament i requereix una estreta col·laboració entre el patòleg i el cirurgià dermatològic.

La tècnica de Mohs, coneguda per la seva precisió i eficàcia en l'eliminació de tumors de pell, es basa en l'eliminació progressiva del teixit cancerós, examinant cada capa sota el microscopi fins que no es detecten cèl·lules canceroses. A l’Hospital General de Granollers s’ha implementat un model únic de "tele-Mohs", emprant avançats recursos audiovisuals instal·lats en els quiròfans i desenvolupant un sistema de treball virtual que ha millorat notablement l'aplicació d'aquesta tècnica.

Durant el procediment, es registren imatges al moment mitjançant càmeres integrades en el quiròfan i es transmeten en temps real al patòleg, qui realitza un mapatge digital sobre la imatge per a indicar al dermatòleg l'extensió del tumor. Aquest mètode evita l'ús dels fulls de treball tradicionals, facilitant així la integració de les dades en la història clínica del pacient.

A més, el dermatòleg pot comunicar-se amb el patòleg a través dels sistemes d'àudio d'última generació del Centre Salut Granollers, permetent la transmissió en directe, la qual cosa ajuda a impulsar la docència a l’Hospital, fent formació remota sobre la tècnica de Mohs i altres tècniques quirúrgiques.

Aquesta cirurgia ha estat possible gràcies al treball multidisciplinari dels serveis de Dermatologia, Anatomia Patològica, l'equip d'Infermeria i Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAI), i l'equip d'Informàtica. La col·laboració entre equips ha estat clau per a la implementació i execució d'aquesta avançada tècnica quirúrgica, que promet millorar significativament els resultats per als nostres pacients.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 09:40:44 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/363/lhospital-general-de-granollers-millora-el-tractament-de-tumors-cutanis-amb-la-cirurgia-micrografica-de-mohs http://fphag.org/comunicacio/noticies/363
L'Hospital General de Granollers incorpora un densitòmetre per a la detecció i seguiment de l'osteoporosi L’Hospital General de Granollers ha inaugurat avui una nova sala densitometria, que comptarà amb un equipament avançat per a la realització de densitometries òssies. Aquesta tècnica, innòcua i amb molt poca radiació, és essencial per a determinar la densitat mineral de l'os, mesurant-ne la quantitat i qualitat.


Granollers, 21 de juny de 2024.- L’Hospital General de Granollers ha inaugurat avui una nova sala densitometria, que comptarà amb un equipament avançat per a la realització de densitometries òssies. Aquesta tècnica, innòcua i amb molt poca radiació, és essencial per a determinar la densitat mineral de l'os, mesurant-ne la quantitat i qualitat.

La densitometria òssia és clau per al diagnòstic i seguiment de l'osteoporosi, una malaltia freqüent que debilita els ossos i augmenta el risc de fractures, de maluc, vèrtebres o canell, especialment en persones grans o amb factors de risc.

La prova està indicada per a aquelles persones que ja han patit fractures de maluc o vertebral per fragilitat, és a dir, sense un traumatisme important. També per a aquelles amb factors de risc, com per exemple els pacients amb ús crònic de glucocorticoides, càncer de mama que reben tractament hormonal o malalties inflamatòries cròniques.

El metge de capçalera o metges de diverses especialitats com Reumatologia, Oncologia o Ginecologia, entre altres, seran les persones encarregades d’indicar la realització d’aquesta prova, després d'una valoració detallada dels factors de risc. La prova serà realitzada per tècnics superiors en imatge del servei de Radiologia formats específicament per la realització de la densitometria i l’informe serà validat per la Unitat de Metabolisme Ossi del servei de Reumatologia.

Aquest servei estarà disponible tant per a pacients ambulatoris com hospitalitzats del Vallès Oriental que ho requereixin. A més de la seva funció assistencial, també permetrà dur a terme estudis de recerca sobre l'osteoporosi i la sarcopènia, entre altres.

L'arribada d'aquest aparell representa una millora en l’atenció assistencial a la comarca, ja que suposa un salt qualitatiu en la valoració integral dels pacients amb osteoporosi i evita desplaçaments a altres centres, integrant-se en els circuits de l’Hospital General de Granollers.

]]>
Tue, 25 Jun 2024 09:37:17 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/362/lhospital-general-de-granollers-incorpora-un-densitometre-per-a-la-deteccio-i-seguiment-de-losteoporosi http://fphag.org/comunicacio/noticies/362
L’Hospital General de Granollers, referent en l’impuls de la comunicació en pacients crítics amb traqueotomia i ventilació mecànica L’Hospital General de Granollers s’ha convertit en referent nacional en la utilització de les vàlvules fonatòries Passy Muir 007 per a pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb traqueotomia i ventilació mecànica. Des de l’any 2022, l’Hospital fa ús d’aquesta tecnologia que representa una fita significativa en la rehabilitació comunicativa i la humanització dels pacients crítics.


Granollers, 20 de juny de 2024.- L’Hospital General de Granollers s’ha convertit en referent nacional en la utilització de les vàlvules fonatòries Passy Muir 007 per a pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb traqueotomia i ventilació mecànica. Des de l’any 2022, l’Hospital fa ús d’aquesta tecnologia que representa una fita significativa en la rehabilitació comunicativa i la humanització dels pacients crítics.

Des de l'Àrea de Logopèdia de l’UCI de l’Hospital General de Granollers, s’ha treballat de manera intensa per a abordar tant la deglució com la comunicació d’aquests pacients. La comunicació oral ha estat sempre una barrera considerable en aquests casos, limitant greument la seva capacitat d'interacció amb l’entorn. Per aquest motiu, la col·locació de les vàlvules ha estat un avenç important tant per als pacients i els familiars, com per als professionals i, des de la seva primera aplicació fa dos anys, s'han integrat de manera habitual en el protocol assistencial per a aquells pacients que són candidats.

Les vàlvules fonatòries formen part de la rehabilitació comunicativa, impactant directament en la fonació i en altres funcions crucials com la deglució i el procés de decanulació, és a dir, de l’extracció definitiva de la cànula per traqueotomia. 

En aquest context, avui s’ha dut a terme una sessió teoricopràctica a l’Hospital General de Granollers, organitzada per Izasa Medical, distribuïdor de la vàlvula Passy Muir 007. Durant la jornada s’ha dut a terme una simulació sobre l’ús de la vàlvula per a pacients amb traqueotomia i ventilació mecànica, dirigida a professionals de tot l’estat espanyol. Més de 50 persones han assistit a aquesta jornada inaugurada pel Dr. Pau Garro, cap del Servei de l'UCI de l’Hospital, que ha comptat amb Mariví Cobo, logopeda de l’UCI de l’Hospital General de Granollers, i amb la Dra. Itziar Martínez de Lagrán, metgessa adjunta intensivista de l’Hospital de Mataró, per a dur a terme la formació.

Encara que aquestes vàlvules s’estaven utilitzant als Estats Units des de fa anys, a Espanya no s’utilitzaven en pacients adults. L’Hospital General de Granollers ha establert un precedent en l’àmbit de les cures intensives i la logopèdia, convertint-se en un referent en la millora del benestar del pacient crític.

]]>
Thu, 20 Jun 2024 16:09:57 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/361/lhospital-general-de-granollers-referent-en-limpuls-de-la-comunicacio-en-pacients-critics-amb-traqueotomia-i-ventilacio-mecanica http://fphag.org/comunicacio/noticies/361
L'Hospital General de Granollers millora la qualitat diagnòstica amb la digitalització del Servei d’Anatomia Patològica L'Hospital General de Granollers reafirma el seu compromís amb la innovació en l'àmbit de la salut amb la recent incorporació d'un avançat sistema de digitalització al Servei d'Anatomia Patològica. Aquesta tecnologia no només millora significativament la qualitat de les imatges diagnòstiques, sinó que també posa les bases per a futures aplicacions d'intel·ligència artificial, millorant directament la qualitat de l'atenció rebuda pels ciutadans.


Granollers, 6 de juny de 2024.- L'Hospital General de Granollers reafirma el seu compromís amb la innovació en l'àmbit de la salut amb la recent incorporació d'un avançat sistema de digitalització al Servei d'Anatomia Patològica. Aquesta tecnologia no només millora significativament la qualitat de les imatges diagnòstiques, sinó que també posa les bases per a futures aplicacions d'intel·ligència artificial, millorant directament la qualitat de l'atenció rebuda pels ciutadans.
Amb aquesta nova tecnologia, els patòlegs de l'Hospital poden obtenir imatges de teixits amb una claredat i resolució molt superior a les tècniques tradicionals, facilitant una observació més detallada i precisa de les mostres. Aquesta millora és crucial per al diagnòstic i seguiment de diverses malalties, ja que permet detectar detalls que abans eren difícils de percebre amb les tècniques tradicionals.
La digitalització de les mostres patològiques proporciona als metges una eina més precisa i detallada per a l'avaluació de mostres, millorant la qualitat dels diagnòstics a través d’una presa de decisions més informada i eficaç en el tractament dels pacients. A més, optimitza els fluxos de treball del departament, agilitzant els processos d'anàlisi i d’informació, alhora que augmenta la seguretat de les mostres, minimitzant el risc de pèrdua o dany. Tot això, permet que el pacient rebi un tractament més dirigit i efectiu, millorant les seves perspectives de salut i reduint les complicacions a llarg termini. També ofereix la possibilitat de compartir coneixement amb experts d'altres centres del país, afavorint la col·laboració interprofessional i la creació d'una xarxa de coneixement que enriqueix les pràctiques mèdiques i fomenta la innovació en l'atenció sanitària.
"Aquesta nova tecnologia de digitalització és un pas més en la nostra missió per utilitzar les innovacions tecnològiques per millorar la qualitat de l'atenció mèdica que oferim," explica la Dra. Imma Méndez, cap del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital General de Granollers. "Esperem no només millorar els nostres serveis actuals, sinó també integrar noves eines que augmentin la nostra capacitat diagnòstica i terapèutica, oferint als nostres pacients els millors tractaments possibles”, afegeix.
Aquest avenç tecnològic, a més, obre la porta a l'aplicació d'algoritmes d'intel·ligència artificial (IA) que podran, en un futur pròxim, analitzar aquestes imatges de manera automàtica. La IA promet revolucionar els processos diagnòstics, augmentant no només la precisió, sinó també la capacitat dels metges per comprendre i tractar les malalties amb un nivell d’eficàcia molt superior al tradicional.
Així, l'Hospital General de Granollers continua innovant per  a una millora contínua de la qualitat de l'atenció sanitària per a la ciutadania del Vallès Oriental. 
]]>
Mon, 01 Jul 2024 15:41:30 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/360/lhospital-general-de-granollers-millora-la-qualitat-diagnostica-amb-la-digitalitzacio-del-servei-danatomia-patologica http://fphag.org/comunicacio/noticies/360
L’Hospital General de Granollers avança en el tractament del Parkinson amb la implementació de la tècnica Duodopa SP Recentment, la Unitat de Trastorns del Moviment del Servei de Neurologia de l'Hospital General de Granollers, en col·laboració amb l’àrea d’Infermeria especialitzada de l'Hospital de Dia Medicoquirúrgic i el Servei de Farmàcia, han iniciat un innovador tractament per a la Malaltia de Parkinson avançada: la Duodopa SP. Aquest nou tractament representa un avenç significatiu en la gestió d'aquesta malaltia neurodegenerativa.


Granollers, 30 de maig de 2024.- Recentment, la Unitat de Trastorns del Moviment del Servei de Neurologia de l'Hospital General de Granollers, en col·laboració amb l’àrea d’Infermeria especialitzada de l'Hospital de Dia Medicoquirúrgic i el Servei de Farmàcia, han iniciat un innovador tractament per a la Malaltia de Parkinson avançada: la Duodopa SP. Aquest nou tractament representa un avenç significatiu en la gestió d'aquesta malaltia neurodegenerativa.

La Duodopa SP és una nova formulació del levodopa, el tractament clàssic de la malaltia de Parkinson, que permet la seva administració subcutània mitjançant una bomba de perfusió contínua de 24 hores. Aquest mètode millora l’eficàcia del tractament i ofereix una absorció contínua que manté l’estabilitat del pacient al llarg del dia i de la nit, especialment en casos de fluctuacions freqüents en l’aparició de símptomes.

La Malaltia de Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comuna, després de l’Alzheimer, i es caracteritza principalment pels problemes motors que genera, com lentitud, tremolor de repòs, rigidesa muscular, dificultat per a caminar i, a la llarga, problemes d’equilibri. També pot causar altres símptomes no motors, com restrenyiment, pèrdua d’olfacte, problemes del son, de l’ànim o cognitius. 

Si bé la malaltia, en fases inicials, es pot controlar amb medicació oral, en fases més avançades requereix que el pacient prengui medicació de manera sovint per a estar bé. També es requereix, en alguns casos, d’altres teràpies més invasives, com la perfusió d'apomorfina subcutània que es duia a terme a l’Hospital, o l’estimulació cerebral profunda i el levodopa intrajejunal (intestinal), que es portaven a terme a centres terciaris.

Amb la incorporació de la Duodopa SP, aquests pacients poden evitar desplaçaments a altres centres i beneficiar-se d'una teràpia més eficaç i còmoda directament a l'Hospital General de Granollers. Aquest nou tractament representa un pas important en l'evolució de la teràpia de la Malaltia de Parkinson avançada, millorant la qualitat de vida dels pacients i ampliant les opcions terapèutiques disponibles localment.

]]>
Fri, 31 May 2024 12:02:36 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/359/lhospital-general-de-granollers-avanca-en-el-tractament-del-parkinson-amb-la-implementacio-de-la-tecnica-duodopa-sp http://fphag.org/comunicacio/noticies/359