ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Fri, 30 Jul 2021 08:44:43 +0200 Fri, 30 Jul 2021 08:44:43 +0200 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://fphag.org Es publiquen els resultats del primer estudi europeu sobre les reaccions en la pell de les vacunes contra la Covid-19
 • Liderat des del Servei de Dermatologia de l'Hospital General de Granollers, l'estudi ha aglutinat casos procedents de més de 30 hospitals de tot el territori espanyol
 • L'estudi ha estat publicat en la prestigiosa revista British Journal of Dermatology i ha recollit més de 400 casos utilitzant plataformes digitals per a la seva realització i l'ajuda de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia

Granollers, 14 de Juliol de 2021.- L'Hospital General de Granollers acaba de publicar un estudi a nivell estatal sobre les reaccions en la pell que es puguin donar després de l'administració de les diferents vacunes contra la Covid-19. Aquest estudi ha estat promogut i coordinat pel Dr. Carlos Muñoz, del Servei de Dermatologia de l'hospital, que és al seu torn un dels investigadors principals, al costat de les Dres. Alba Català, de l'Hospital Clínic de Barcelona, i la Dra. Cristina Galván, de l'Hospital de Móstoles, Madrid. L'estudi és el primer d'aquestes característiques a nivell europeu i acaba de ser publicat en la més prestigiosa revista europea de Dermatologia, el British Journal of Dermatology. Gràcies a la coordinació a través de qüestionaris en línia i fotografies s'han pogut recollir i descriure un total de 405 casos procedents de 15 comunitats autònomes de l'estat espanyol.


Els resultats han mostrat que les reaccions en la pell després d'aquestes vacunes són més freqüents en les dones i el tipus de reacció més observada és l'anomenat “Braç-Covid”, que consisteix en rojor, dolor i calor en la zona d'injecció al braç, i que es produeix sobretot després de la vacuna de Moderna. A més, s'han descrit altres patrons d'erupcions en la pell de tipus més extens, normalment amb picor i que poden consistir en faves (urticària), granits semblants a picades, taques vermelles amb descamació, granellades que recorden al del xarampió o lesions purpúries. Ha cridat l'atenció dels investigadors que s'han produït també reactivacions d'herpes (herpes zòster i simple), especialment després de la vacuna de Pfizer-BioNTech. La reacció més sovint descrita després de la vacuna de AstraZeneca ha estat la urticària. La majoria d'aquestes erupcions han estat lleus, han requerit tractament amb antihistamínics i/o corticoides i han remès en un termini mitjà de 12 dies. Aquest estudi pot ajudar el personal sanitari a reconèixer millor aquestes erupcions i poder aconsellar i tranquil·litzar a la població durant les campanyes de vacunació massiva contra la Covid-19. 

]]>
Wed, 14 Jul 2021 14:19:46 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/263/es-publiquen-els-resultats-del-primer-estudi-europeu-sobre-les-reaccions-en-la-pell-de-les-vacunes-contra-la-covid-19 http://fphag.org/comunicacio/noticies/263
Mesures extraordinàries en els accessos a l'hospital per la situació epidemiològica actual  15 de juliol de 2021


Arran de l'increment de casos de Covid a l'Hospital i fins que millori la situació, es restringeixen els accessos de visites a tots els pacients ingressats, exceptuant els següents casos que poden estar acompanyats per una persona, sempre la mateixa:

 • Menors d'edat: durant les 24 hores.
 • Mares que tenen el part a l'hospital: durant tot l'ingrés.
 • Pacients amb dependència física o cognitiva, final de vida i situacions greus: les famílies seran autoritzades des de l'Hospital, per part de l'equip assistencial.
 • Pacients amb el perfil "Cuida'm". La targeta sanitària amb l'especificació "cuida'm" identifica els pacients amb una alta fragilitat relacional.


Pel que fa a la Residència s'apliquen les següents mesures:

 • Les visites es duen a terme d’una manera concertada.
 • Segons indicacions de l’autoritat sanitària pertinent, les visites als residents les han de fer, preferentment, persones vacunades.

Si us plau, abans de venir llegiu el contingut del “Compromís d’Autoresponsabilitat” que trobareu adjunt en PDF en aquest espai de la web.

]]>
Fri, 30 Jul 2021 08:44:43 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/262/mesures-extraordinaries-en-els-accessos-a-lhospital-per-la-situacio-epidemiologica-actual http://fphag.org/comunicacio/noticies/262
Comencen les obres de l’espai Domum Granollers a l’Hospital de Dia Oncohematològic Granollers, 14 de juliol de 2021.- Avui s’inicien les obres a la sala d’espera de l’Hospital de Dia Oncohematològic per crear l’espai Domum Granollers, un emplaçament pensat per a les persones en procés oncològic que són tractades a l’Hospital General de Granollers. El model planteja transformar les sales d’espera dels centres hospitalaris en “sales d’estar” on les persones que esperen per tractaments de quimioteràpia i radioteràpia s’hi trobin com a casa. Aquesta serà la segon experiència del model Domum, creat per l’Àrea de Benestar Emocional de Nous Cims, després de la seva implantació a l’Hospital del Mar.

El projecte neix a partir de la identificació per part de l’Hospital General de Granollers, a través del seu projecte d’Experiència Pacient “Més de Tots. Fem junts l’Hospital de vols” de la necessitat de comptar amb espais més humans a l’hospital.

En aquest sentit, es desenvolupa un procés participatiu amb pacients oncològics, familiars i professionals, per tal d’explorar oportunitats de millora en l’atenció, i l’Hospital General de Granollers incorpora les demandes resultat d’aquest procés de treball participatiu.

L’equip de Nous Cims, en aliança amb l’Hospital General de Granollers, hi intervé i desenvolupa un model al voltant de la necessitat de disposar d’espais més humans i més activitats de suport psicosocial a la cartera de serveis de les Unitats d’Oncologia dels Hospitals.

Un model centrat en les necessitats de les persones

Domum Granollers s’ha concebut com un entorn terapèutic dissenyat en base a l’evidència científica per a tenir cura de les persones, a partir de l’interiorisme emocional (mobiliari ergonòmic, sostenible i ètic, natura i vegetació, aromes i textures) i el diàleg de l’art amb la salut.

A més, hi haurà racons per a l’aïllament i altres racons per a socialitzar, espais terapèutics i pràctiques d’acompanyament a les persones com el mindfulness, l’artteràpia o la musicoteràpia.També hi haurà connectivitat i altres recursos per a entretenir-se.

Pel que fa a l’interiorisme de Domum Granollers, aquest porta el segell de l’Estudi Aura, format per les emprenedores barcelonines Sònia Domingo i Júlia Huysmans. El seu projecte va ser seleccionat d’entre més de 30 empreses. Quant als mobles, són una aportació d’Actiu, fabricant de mobles d’Alacant que uneix innovació, espai i mobiliari per a crear ambients que millorin el benestar de les persones.

Està previst que les obres de Domum Granollers finalitzin a finals del mes d’agost.

Programa i espai d'estar per a pacients oncològics en espera de tractament, un entorn d'experiències positives i reparadores que persegueixen transformar el concepte d'atenció hospitalària cap a una assistència més pròxima i humana.

Sobre Nous Cims

Nous Cims és una fundació que dissenya programes socials d'impacte i acompanya a entitats socials i institucions com a consultors/es d'innovació social per a transformar la vida de les persones en els àmbits del benestar emocional, l'ocupabilitat i la cooperació internacional. La fundació crea i desenvolupa programes amb metodologia pròpia com Zing Komtü, Koa o Domum i genera coneixement en aquests àmbits d'actuació.

El projecte Domum és un model creat per a transformar el concepte d'atenció hospitalària cap a una assistència més propera i humana en el càncer. La xarxa d'entitats i centres hospitalaris que col·laboren amb Domum construeixen un entorn d'experiències positives i reparadores que tenen cura de la comunitat que passa per un procés oncològic, així com les famílies, cuidadors/es i professionals de la salut.

]]>
Wed, 14 Jul 2021 12:10:56 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/261/comencen-les-obres-de-lespai-domum-granollers-a-lhospital-de-dia-oncohematologic http://fphag.org/comunicacio/noticies/261
Nova normativa d’accés per a familiars i acompanyants de pacients de l’Hospital General de Granollers
 • Aquesta informació es mantindrà actualitzada segons el moment epidemiològic en què es trobi l'Hospital.

 • Podeu consultar la normativa d'accés completa en el document adjunt. També us recomanem que consulteu el document de compromís d'autoresponsabilitat.

 • Actualitzat 05/07/2021

  ]]>
  Mon, 05 Jul 2021 09:25:33 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/259/nova-normativa-dacces-per-a-familiars-i-acompanyants-de-pacients-de-lhospital-general-de-granollers http://fphag.org/comunicacio/noticies/259
  L’Hospital General de Granollers incorpora l’ecoendoscòpia digestiva Aquest mes s’han dut a terme els primers procediments d'ecoendoscòpia digestiva al nostre hospital (tècnica també coneguda pel nom de "ultrasonografia endoscòpica" = USE). Previ al seu inici, es va realitzar una formació específica per al personal d'infermeria de l'Àrea de Tècniques Especials (ATE) per a conèixer el funcionament dels procediments i el material fungible emprat. La implementació d'aquesta tècnica s’emmarca dins dels objectius del pla assistencial 2019-2022 del centre, i també forma part de la projecció i nova etapa de la Unitat d'Aparell Digestiu de l'Hospital.

  La tècnica
  L’ecoendoscòpia és una exploració que combina la visió endoscòpica amb l’ecogràfica gràcies a la incorporació a la punta del tub endoscòpic d’un transductor ecogràfic. És una tècnica de molt lenta corba d'aprenentatge (de 2 a 3 anys), perquè requereix l'adquisició de coneixement per part de l'endoscopista en la pràctica d'interpretar les imatges ecogràfiques visualitzades, saber orientar i dirigir l'ecoendoscopi, així com conèixer la utilització del material fungible emprat.


  S’aplica principalment en l’estudi de tumors digestius (esòfag, estómac i duodè), així com en masses i nòduls pancreàtics, de via biliar, alguns segments hepàtics, espai retroperitoneal, mediastí, tiroides, glàndula suprarenal, i en recte, entre altres. Es fa servir, així mateix, per valorar la resposta del càncer al tractament, estudiar adenopaties i sospites de limfoma, i per a la detecció de lesions vasculars (ús de la tecnologia Doppler, associada a l'ecografia).


  A part de la funció estrictament exploratòria, té també una part intervencionista, consistent en la possibilitat de realitzar una punció per extreure mostres dels teixits i òrgans explorats (per mitjà d'una punció-aspiració amb agulla fina). Amb l'ajuda de l'equip del Servei d'Anatomia Patològica, aquesta mostra és analitzada in-situ al microscopi per un cito patòleg en el marc del mateix procés de la intervenció ecoendoscòpica, tot optimitzant la rendibilitat de la punció, i indicant a l'endoscopista en el mateix moment si és necessari realitzar una nova punció per tal d'obtenir més mostra per a estudi (tècnica ROSE: rapid on-site evaluation).


  A més, en l’àmbit de l’aportació terapèutica té també altres aplicacions potencials com són la realització de drenatges endoscòpics de col·leccions abdominals (peripancreàtiques, postquirúrgiques...), o en vesícula biliar en pacients no tributaris d'intervenció quirúrgica, i alguns tractaments contra el dolor per mitjà de neuròlisi del plexe celíac.


  Tot aquest ventall d’utilitats fa que sigui una tècnica en creixement i clara expansió, i que cada vegada siguin més els pacients que requereixin aquest procediment per a un òptim maneig clínic i una assistència de qualitat.

  ]]>
  Tue, 23 Mar 2021 11:07:34 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/258/lhospital-general-de-granollers-incorpora-lecoendoscopia-digestiva http://fphag.org/comunicacio/noticies/258