ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Mon, 08 Aug 2022 12:12:22 +0200 Mon, 08 Aug 2022 12:12:22 +0200 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://fphag.org Vint anys de detecció precoç del Càncer de Mama al Vallès Oriental Granollers, 19 de juliol de 2022.- El mes de juliol de 2002 es va posar en marxa el Programa de Diagnòstic Precoç del Càncer de Mama a la comarca del Vallès Oriental, seguint les directrius del Servei Català de la Salut per aconseguir la implantació a tot el territori de Catalunya.

Les institucions encarregades de desenvolupar el Programa a la comarca van ser l'Hospital General de Granollers, on es va ubicar l'Oficina Tècnica de Cribratge, l'Hospital de Mollet i l'Institut Català de la Salut. Posteriorment, es va incorporar l'Hospital de Sant Celoni.

L'Oficina Tècnica de Cribratge coordina el funcionament del Programa en tota l'àrea d'influència dels tres hospitals de la comarca, on estan ubicades les Unitats de Radiologia. En el decurs d'aquests anys més de 99.000 dones ha passat pel programa, permetent una detecció precoç del càncer més freqüent en les dones a Catalunya, el càncer de mama representa el 28% de tots els tumors.

La probabilitat de tenir un càncer de mama al llarg de la vida és d'1 de cada 8 dones. El principal objectiu del Programa és reduir la mortalitat per aquesta patologia, intentant la detecció quan encara és asimptomàtica. L'evidencia acumulada índica que el cribratge amb mamografia cada dos anys redueix la mortalitat per aquest tumor en un 25%-30% al cap de 10-12 anys de cribratge, començant a observar-se a partir dels 5 anys.

Els beneficis del Programa estan relacionats amb l'edat, per la qual cosa el grup diana prioritari inicial són les dones entre 50 i 69 anys, a les que prèvia invitació, se'ls hi farà cada dos anys una mamografia amb doble valoració per dos equips de radiòlegs experts amb patologia mamaria. Segons el diagnòstic, es derivarà una nova invitació al cap de dos anys si és normal o una indicació de continuar l'estudi si es veu necessari. Posteriorment, les dones que presenten patologia, si ho desitgen, són derivades a les corresponents Unitats de Patologia Mamaria de l'hospital corresponent, pel seu tractament. Anualment el Servei Català de Salut juntament amb el Pla Director d'Oncologia fan avaluacions dels resultats.

Malgrat les dificultats viscudes al llarg d'aquests vint anys, gràcies a la motivació i professionalitat de tot el personal que ha format i forma part del Programa, s'ha aconseguit la participació de més del 85% de la població diana invitada i s'han diagnosticat prop de 1300 càncers de mama per aquesta via, amb la probabilitat d'aconseguir una millora en el pronòstic, mitjançant la detecció precoç.

Com el risc individual de patir càncer de mama pot ser major o menor en funció de la presència o no de factors de risc , actualment s'estan valorant models de cribratge personalitzats i l'ajuda de la intel·ligència artificial en les lectures de les mamografies , per intentar augmentar la detecció i els beneficis dels Programes de Diagnòstic Precoç del Càncer de Mama.

]]>
Tue, 19 Jul 2022 14:42:35 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/298/vint-anys-de-deteccio-precoc-del-cancer-de-mama-al-valles-oriental http://fphag.org/comunicacio/noticies/298
L’Hospital General de Granollers posa en marxa un sistema virtual de seguiment del pacient dins el quiròfan El familiar pot saber, en tot moment, en quina fase de la intervenció es troba el pacient, per via telemàtica. 


Granollers, 12 de juliol de 2022.- L’Hospital General de Granollers posa en marxa una nova funcionalitat a la seva APP amb la qual els familiars dels pacients que entren al quiròfan poden seguir de manera virtual tot el procés quirúrgic, sabent en tot moment on es troba el pacient en les diferents fases de la intervenció.

Aquest desplegament tecnològic s’emmarca dins el projecte de millora de l’Experiència del Pacient, que té com a objectiu incorporar la seva visió i també del familiar dins l’assistència que se li ofereix. Per aquest motiu, abans de posar en marxa la nova funcionalitat, s’ha testat la seva viabilitat a través de familiars reals, que han fet el seguiment del pacient dins el bloc quirúrgic a través de l’APP.

Aquesta acció, a part de donar tranquil·litat al familiar, ja que està informat en tot moment sobre la fase de la intervenció en què es troba el pacient, li permet també fer l’espera i seguiment de l’actuació fora de l’espai estricte del Bloc Quirúrgic (dins o fora de l’hospital). Així mateix, facilita que estiguin connectades totes aquelles persones autoritzades pel mateix pacient.

Mitjançant l’APP, el familiar està informat sobre en quin moment el pacient ha realitzat l’admissió al centre; a quina hora ha entrat el bloc quirúrgic; quan ha començat i acabat la intervenció; quan es preveu que es dugui a terme la informació per part del metge i, finalment, en quin moment el pacient ha sortit del bloc quirúrgic.

A part de l’APP, el familiar també pot fer el seguiment de la intervenció des de la pàgina web de l’hospital i a les pantalles de televisió que es troben a les sales d’espera del Bloc Quirúrgic i la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI), així com a la cafeteria del centre.

Com fer el seguiment?

Per tal de dur a terme el seguiment de la intervenció, el pacient que no disposi de l’APP de l’Hospital General de Granollers l’ha de descarregar —a través del Google Play (dispositius Android) o App Store (dispositius Apple)—.

Una vegada descarregada, en entrar a l’Aplicació, el familiar haurà d’entrar a la pestanya “Pacient a quiròfan” i introduir el codi del pacient (que se li donarà en el moment de fer l’Admissió, si el pacient ve del carrer, o a l’habitació, en cas que el pacient estigui hospitalitzat).

]]>
Wed, 13 Jul 2022 12:18:03 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/297/lhospital-general-de-granollers-posa-en-marxa-un-sistema-virtual-de-seguiment-del-pacient-dins-el-quirofan http://fphag.org/comunicacio/noticies/297
Es presenta la nova Unitat de Medicina de l'Esport Granollers Granollers, 28 de juny de 2022.- Avui, s'ha presentat la nova Unitat de Medicina de l'Esport de Granollers (UMEG), fruit d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Granollers i la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (FPHAG).

La unitat donarà un nou impuls al centre de medicina de l'esport que l'Ajuntament té a les instal·lacions del Palau d'Esport, i que fins ara oferia serveis als usuaris que requerien revisions mèdiques, consultes i visites medico-esportives.

La UMEG, continuarà situada a l'annex del Palau d'Esports, però ampliarà la cartera de servei per als esportistes, incorporant el test de diagnòstic d'asma d'esforç, l'ecocardiograma Doppler, proves mèdiques esportives específiques: estudi de podologia, de nutrició i antropomètric, el diagnòstic i tractament de malalties derivades de la pràctica esportiva, i la creació de plans d'entrenament.

]]>
Wed, 13 Jul 2022 09:54:43 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/296/es-presenta-la-nova-unitat-de-medicina-de-lesport-granollers http://fphag.org/comunicacio/noticies/296
L’Hospital General de Granollers torna a obrir la seva entrada principal Granollers, 3 de maig de 2022 – Després de les obres que s'han dut a terme, demà 4 de maig, l'Hospital General de Granollers reobrirà la porta principal del centre que dona accés a l'àrea d'hospitalització.

El projecte està emmarcat en les obres de la nova UCI que han permès reformar i ampliar l'espai que ara disposa de 584 m². El nou hall compta amb una recepció, una sala d'espera, vestíbul, despatxos de treball, un espai de silenci i reflexió, una àrea de descans i els despatxos d'atenció al pacient que s'obriran en el decurs de les pròximes setmanes.

Amb la reforma del hall s'ha iniciat un projecte d'humanització dels espais implementant una nova guia d'estil, tant en les superfícies ja existents com en les de nova creació, amb l'objectiu de crear entorns més agradables i confortables per a les persones que accedeixen al centre. Per dur a terme el projecte, l'Hospital ha comptat amb la participació de l'estudi d'interiorisme Arc Disseny de Barcelona.

La nova guia d'estil té com a finalitat condicionar els espais per tal d'adaptar-los a un hospital de nova generació, treballats des de tres principis: la transparència, la proximitat als usuaris del centre sanitari i la millora de la confortabilitat, creant espais càlids, més accessibles i que convidin a l'optimisme. Els nous espais busquen despertar sensacions positives en un entorn amable i familiar.

]]>
Thu, 30 Jun 2022 13:20:59 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/292/lhospital-general-de-granollers-torna-a-obrir-la-seva-entrada-principal http://fphag.org/comunicacio/noticies/292
La Fundació Privada Hospital Asil de Granollers rep el premi Avedis Donabedian al millor projecte de millora de la qualitat en l’àmbit sociosanitari Granollers, 21 d’abril de 2022.- La Fundació Avedis Donabedian ha guardonat el projecte GERICOM de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (FPHAG) amb el premi patrocinat per La Unió, com a projecte de millora de la qualitat a l’àmbit sociosanitari i d’atenció a la dependència.

El guardó va ser lliurat ahir en una cerimònia a l’Auditori Axa de Barcelona presidida pel conseller de Salut, Josep Ma Argimon. Aquests premis tenen per objectiu reconèixer aquelles persones i institucions que han contribuït a la millora de la qualitat assistencial en l’àmbit nacional i internacional.

El Projecte GERICOM

Durant els darrers 10 anys, l'abordatge del pacient crònic complex de perfil geriàtric del Vallès Oriental s'ha fonamentat en l'atenció sota el règim de l'Hospital de Dia de Geriatria. Un dispositiu d'atenció hospitalària que va resultar ser innovador i resolutiu, fins i tot considerat com a referent d’atenció al pacient crònic complex. Aquest sistema d’atenció va aconseguir disminuir les descompensacions, consultes a urgències i hospitalitzacions d’aquests pacients, així com la millora de la seva qualitat de vida auto percebuda.

Amb l’emergència sanitària causada per la Covid-19 s’ha posat en relleu les mancances d'una organització fonamentada en l'atenció fragmentada i centralitzada a nivell hospitalari del pacient crònic complex, i ha demostrat les virtuts d'una atenció integral ambulatòria capaç de coordinar-ne els diferents nivells assistencials i especialistes implicats en l’atenció dels pacients geriàtrics crònics complexos. També ha acusat la fragilitat del sistema sanitari per atendre aquests pacients aïllats de forma abrupta, allunyats de l'atenció especialitzada, i de ser valorats de manera integral o de rebre el tractament més indicat.

En aquesta context, des de la FPHAG s'aposta per la transformació i evolució de l'Hospital de Dia Geriàtric cap a una proposta innovadora creant un nou dispositiu pilot anomenat GERICOM, acrònim de Geriatria a la Comunitat, d'atenció aguda al pacient geriàtric crònic i complex al domicili.

El GERICOM realitza l'atenció integral domiciliària, en coordinació amb l'Atenció Primària (AP), des de l'Hospital de Dia Geriàtric de la FPHAG del pacient crònic complex de geriatria. El projecte té com a objectius donar resposta a les noves necessitats d’aquests pacients, oferir una intervenció d’abordatge integral ambulatòria coordinada amb l’AP i obtenir resultats similars o superiors al model clàssic de l’Hospital de Dia Geriàtric.

Aquest programa està integrat per un geriatre i una infermera especialista en geriatria, conjuntament amb la xarxa d'infermeres gestores i metges d'atenció primària, amb l'objectiu de respondre a les diferents necessitats d'aquest complex grup poblacional de forma ambulatòria, realitzant primeres valoracions, seguiments clínics, abordatges diagnosticoterapèutics i coordinant ingressos programats o intervencions puntuals a l'Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic.

Durant el 2021 es va dur a terme la prova pilot del projecte. Es van incloure 198 pacients amb edats entre els 87 i 95 anys, amb un alt grau de fragilitat i amb patologies diverses com la insuficiència cardíaca descompensada, dolor mal controlat, trastorns del conducte, anèmia o infeccions. Durant aquest període es van fer 765 visites presencials, una mitjana de 3 visites per pacient, i 830 atencions telefòniques.

El 2050, a Espanya, més del 41,9% de la població serà més gran de seixanta anys. Això és un repte actual i de futur per al sistema sanitari nacional, donat que actualment ja consumeix un 80% dels recursos sanitaris públics, i és una problemàtica comuna a molts altres països. En particular, el pacient crònic complex representa al voltant del 4%-8% de la població espanyola, més d'1.000.000 de persones. La creació de models híbrids per a l'atenció d'aquests pacients ha de permetre assolir uns resultats òptims i adequats per ells i les seves famílies, així com gestionar eficientment els recursos sanitaris.

]]>
Fri, 22 Apr 2022 09:15:14 +0200 http://fphag.org/comunicacio/noticies/291/la-fundacio-privada-hospital-asil-de-granollers-rep-el-premi-avedis-donabedian-al-millor-projecte-de-millora-de-la-qualitat-en-lambit-sociosanitari http://fphag.org/comunicacio/noticies/291