Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

17/05/2018

L’Hospital General de Granollers presenta un projecte d’atenció virtual per pacients crònics

Granollers, 17 de maig de 2018.- En el dia d’ahir, la Xarxa d'Innovació en Salut a Catalunya (XISCAT), de la qual en forma part l’Hospital General de Granollers, el Parc Taulí i l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) van organitzar la jornada “Reptes i oportunitats en el sector salut: col·laboració publico-privada”, on una vintena de representants d'hospitals de referència i empreses van compartir experiències i reptes en salut digital, medicina de precisió i impressió 3D. En aquest marc, l’Hospital General de Granollers va presentar el projecte GHATA.

Aquest projecte innovador té com a objectiu desenvolupar un model de serveis no presencials dins de la cartera assistencial de l’Hospital. GHATA és fruit de l’evolució de l’aplicació mòbil Hospital Granollers que es va posar en marxa l’any 2014 i que ja compta amb més 9.000 usuaris.

La plataforma consisteix en la incorporació de qüestionaris clínics que permeten fer un seguiment a distància dels pacients amb malalties cròniques, estalviant desplaçaments innecessaris a l’Hospital, millorant el control dels pacients -ja que s’augmenta la freqüència i seguiment dels mateixos-, a l’hora permet als professionals mèdics optimitzar les agendes presencials de consultes externes i augmentar la personalització del procés assistencial.

El projecte GHATA s’iniciarà com a prova pilot en la insuficiència cardíaca, una malaltia crònica  en què està creixent la seva prevalença i complexitat, i que fa que les visites a consultes externes, urgències i reingressos hospitalaris siguin nombrosos. Per altra banda, hi ha experiències ja contrarestades de les aplicacions de telemedicina en aquesta patologia.

El sistema que es presenta és un model senzill pels pacients, ja que no requereix la necessitat de cap dispositiu electrònic que no sigui un telèfon intel·ligent o un ordinador, el que facilita la seva utilització sobretot en pacients d’edat avançada. El pacient només ha d’omplir un qüestionari que li arriba a través de l’aplicació mòbil de l’Hospital. Els resultats són interpretats pels sistemes d’informació per tal de detectar si existeix una descompensació en la malaltia: en aquest cas, s’indicarà al pacient com ha de procedir i, en cas contrari, l’usuari rebrà un missatge motivador per continuar amb el mateix tractament.

El projecte és conseqüència de l’aposta de l’hospital per les noves tecnologies i la innovació en benefici dels nostre pacients. Una vegada finalitzi la prova pilot i siguin analitzats els seus resultats està previst que s’entengui a altres malalties cròniques amb alta prevalença, així com s’avaluï l’estratègia de transferència de la tecnologia desenvolupada.

Pujar