Tràmits i gestions
Inscriure un nadó
Empadronament a l'Ajuntament
Per empadronar el nadó cal portar el llibre de família i el DNI dels 2 progenitor/es a l'Ajuntament. És important demanar el certificat d'empadronament per tal de poder realitzar altres tràmits.
Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS)
Per inscriure el nadó com a beneficiari del pare o la mare heu de portar a l'INSS:
- Certificat d'empadronament
- Llibre de família
- Cartilla de la Seguretat Social d'un dels pares
Centre d'Atenció Primària
Per sol·licitar la targeta individual (TSI) del nadó i assignar-li pediatre s'ha de presentar al Centre d'Atenció Primària CAP la següent documentació:
- Full d'empadronament
- Fotocòpia del document d'afiliació a l'entitat de cotització (cartilla de la Seguretat Social)
- Fotocòpia del Llibre de Família
- Sol·licitud d'alta d'assegurat del CatSalut + document identificatiu provisional (l'emplenen al CAP
Permís de maternitat
Després del part les mares treballadors poden gaudir d'un període de descans laboral legalment establert. A més, els correspon un subsidi per cobrir la pèrdua econòmica que suposa aquesta interrupció de l'activitat laboral. Aquesta prestació l'assumeix l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i representa el 100% del salari.
En el cas de les mares tenen dret a un període de descans de setze setmanes ininterrompudes, ampliable en diferents períodes en casos de part múltiple, discapacitat o hospitalització del nadó. Les sis primeres setmanes són obligatòries per a la mare, la resta es poden compartir amb el pare o també renunciar-hi.
Centre d'Atenció Primària
Si la mare treballa ha de sol·licitar el permís maternal al seu Centre d'Atenció Primària de referència. Cal portar l'informe de l'Hospital i la Targeta Sanitària.
Institut Nacional de la Seguretat Social
Per cobrar la prestació de maternitat cal adreçar-se a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS)
Per tramitar la prestació es necessita:
- Sol·licitud de la prestació per maternitat i/o paternitat
- Només és necessari l’informe de maternitat si la treballadora ha començat el descans abans del part o bé si s’ha produït la mort del fill/a, després d'almenys 180 dies de gestació.
- El document acreditatiu de la persona sol·licitant (DNI o NIE).
- El llibre de família.
- El certificat de l'empresa, si treballeu per compte d'altri.
- Documentació relativa a la cotització, en funció del règim laboral.
Permís de paternitat
Des de l'1 de gener de 2017, els pares (o bé l'altre progenitor, en cas de parelles del mateix sexe) tenen dret a un període de descans de 4 setmanes ininterrompudes, ampliables a 2 dies a partir del segon fill. El període també s'amplia en casos de part, múltiple, discapacitat o hospitalització del nadó.
Ajuts econòmics
A les famílies en què hagi tingut lloc el naixement d'un o més infants, l'1 de gener i el 30 de juny de 2017 (ambdues dates incloses) i que no superin un determinat nivell d'ingressos poden sol·licitar l'ajut per a famílies amb infants.
Cal presentar a l'Oficina de Benestar Social i Família:
- Formulari de sol·licitud
- Original i fotocòpia o fotocòpia compulsada dels NIE de les persones sol·licitants vigents en el moment de presentar la sol·licitud si s'escau
- Original i fotocòpia o fotocòpia compulsada del llibre de família complet on constin tots els membres de la unitat familiar
- Original i fotocòpia o fotocòpia compulsada del certificat de residència legal d'una de les persones sol·licitants, si es tracta de persones estrangeres no comunitàries. Cal que aquest certificat acrediti la residència legal durant 5 anys d'una de les persones sol·licitants. El certificat de residència legal cal sol·licitar-lo a les dependències de la Direcció General de Policia i de la guàrdia Civil, a les Oficines d'Estrangeria o a les Comissaries de la policia Nacional.
Per a més informació sobre els tràmits i gestions podeu consultar el portal web de la Generalitat de Catalunya.